Magyar Andrológia

2015 | 3. szám

Keresés

Keresés a tartalomban

Facebook oldalunkElindult Társaságunk Facebook oldala.

Kövessen minket ott is!

Szakmai IrányelvekFeltöltés alatt!

 

Támogatók


 

Bemutatkozás

A társaság neve:
Magyar Andrológiai Társaság (MAT)
 
A társaság elnöke:
Dr. Kopa Zsolt
 
A megalakulás éve:
2006
 
A társaság taglétszáma:
46
 
A MOTESZ tagság kezdete:
2007
 
A társaság címe:
email: matvezetoseg@gmail.com


A magyar orvostudomány egyik új keletű – 2004 óta szakvizsgával is bíró - önálló tudományos társasága, a Magyar Andrológiai Társaság köszönti Önt.

Az andrológiai aktivitás Magyarországon 1947-ben kezdődött, Európában az elsők között, Dr. Molnár Jenő (Semmelweis Egyetem) tevékenységének köszönhetően. Az andrológiával foglakozó hazai szakemberek ténykedését 1974 óta a Magyar Urológusok Társaságán belül az Andrológiai Szekció fogta össze, 1976 óta Papp György professzor vezetésével. A Magyar Andrológiai Tudományos Társaság, a szakma önállósodását, andrológiai tankönyv kiadását és andrológiai ráépített szakvizsga létrehozását követően, 2006 decemberében alakult meg 19 alapító taggal, továbbra is Papp György elnökletével. A társaságot nem sokkal ezután a MOTESZ tagszervezetei közé fogadta. Az elmúlt években a tagság létszáma 46 fő lett.

A társaság interdiszciplináris jellegű, elsősorban andrológus szakorvosokból, andrológiai érdeklődésű urológusokból, ill. szexuál-pszichológusokból, endokrinológusokból, valamint az andrológiával akár érintőlegesen foglalkozó nőgyógyászokból és kutatókból áll.

A társaság a korábbi évek gyakorlatának megfelelően évente szervezi tudományos kongresszusait, melyek hagyományosan kb. 150 fő résztvevővel, jó hangulatban folyó, nemzetközi részvétellel szakmailag is rangos rendezvényeknek számítanak. A társaság 3 tagja az Európai Andrológiai Akadémia (EAA) akadémikus tagja, további 4 tagtársunk EAA levelező tag. Tagjaink nemcsak hazai, hanem szerteágazó nemzetközi aktivitást is mutatnak, tagjai több nemzetközi szakmai szervezetnek, némelyik vezetőségének is, ill. rendszeresen felkért és megbecsült szereplői nemzetközi szakmai rendezvényeknek is.

A társaság koordinálja az 1996-ban alapított, és évente 3 alkalommal megjelenő szakmai folyóiratot, a Magyar Andrológia/Hungarian Andrology újságot. A lapban angol és magyar nyelven – időnként németül is – olvashatók publikációk.

1992-ben a magyar andrológiai szakma fejlődésének támogatására alapítvány létesült. A Dr. Molnár Jenőről elnevezett alapítvány támogatja a társaság rendezvényeit és tagjainak szakmai törekvéseit, felügyeli az andrológiai szakkönyvtárat.


Budapest, 2016. november 25.